ARBETSLIVETS DAG 2014 | FÖREDRAG 2014 | ANMÄLAN 2014
Jämställdhetsintegrering | Ungdomsarbetslöshet | New Public Management
Styrning av vården | ADHD i arbetslivet | Lean & ledarskap | Härskartekniker
Vad är en härskarteknik? Vad är inte en härskarteknik?
Härskartekniker är vanligt förekommande i alla möjliga sammanhang och utövas av många. Camilla Ländin, författare till den nyutgivna boken Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga, ser dem numera varje dag och hon delar här med sig av sina iakttagelser och reflektioner.
Många av oss använder härskartekniker omedvetet och utan att inse att de tekniker och knep som vi tar till för att få vår vilja igenom faktiskt har ett namn. Men även ett sådant omedvetet användande bygger på någon slags mönster eller på att det finns ett klimat i gruppen eller på arbetsplatsen som tillåter detta. Även om användandet är omedvetet har det en effekt på den som utsätts. Kombinationen av systematik och syftet eller viljan att få en viss reaktion eller effekt är vad som definierar härskartekniker.
I det här inspelet får du exempel på hur du kan identifiera några av de vanligaste härskarteknikerna, men framför allt idéer om hur du kan hantera dem när du eller någon i din närhet blir utsatt. Du får också tips på hur du kan arbeta med att förebygga att teknikerna får fäste på jobbet, i föreningen eller i kompisgänget.
Oavsett om du är chef, ledare, medarbetare, suppleant eller bara en i gänget kan och måste du bidra till att sätta ramarna och spelreglerna för vad som ska gälla i din grupp.
Camilla Ländin är organisationskonsult och driver företaget Prima Utveckling. Hon har under många år arbetat med processledning och grupputveckling och har lång erfarenhet från såväl den idéburna sektorn som näringslivet. Hennes käpphästar i allt arbete är tydlighet och kommunikation. Camilla är också aktiv i Nätverk Arbetslivet och en av bloggarna på Ett Gott Arbetsliv.
Mer om Camilla kan du läsa på primautveckling.se.